Ginseng povećava mudrost

Eleutero ginseng (Eleutherococus senticosus): Prijatan neutralan ukus. Čaj od eleutero ginsenga je svetložute boje. Sušeno mrvljeno korenje se upotrebljava za spremanje čaja i lekova. Obično, mada pomalo pogrešno, poznat je i kao sibirski ginseng: srodan Rapah ginseng se gaji u Sibiru. Eleutero nije pravi ginseng (iako je član iste porodice Aralia). Više od 2.000 godina se upotrebljava u Kini kao "adaptogen"— opšte sredstvo za osveženje za koje se veruje da donosi dugovečnost. Naučnici su u više od 1.000 studija (uglavnom u bivšem Sovjetskom Savezu) istraživali navodno lekovito dejstvo eleutero ginsenga. Pozitivni rezultati ovog istraživanja su bili bolja kondicija i povećan broj ćelija imunološkog sistema.

Ginseng (Rapah ginseng, R. quinquefolius): Jak, neprijatan ukus i jak miris. U čajevima se obično meša sa drugim travama ili sredstvima za davanje arome zbog lepšeg ukusa. Raste u Kini i Severnoj Americi. Poznat je  kao kineski ili korejski ginseng a u Aziji se u medicini upotrebljava više od 5.000 godina. U klasičnoj kineskoj zbirci trava Pen Tsao Čing kaže se da ginseng prosvetljuje um, povećava mudrost i donosi dugovečnost. Latinsko ime, Rapah, ilipanacea znači "lek za sve". Ginseng je, kao četvrta trava u SAD no količini prodaje, predmet mnogih kliničkih i laboratorijskih studija. Metode se razlikuju ali je u najboljim studijama dokazano da ginseng pojačava otpornost na stres, smanjuje umor, i poboljšava mentalno i fizičko stanje organizma. U tradicionalnoj kineskoj medicini ginseng se prepisuje kao lek za hronične bolesti. Takođe, jača organizam da bi lakše podneo stres, vraća vitalnost i jača imunološki sistem.

Labradorski čaj (Ledum latifolium, L. groenlandicum): Ovaj zimzeleni žbun raste na Grenlandu i u istočnoj Kanadi. Nije u srod-stvu sa Camellia sinensis, odnosno pravim čajem. Tokom američke revolucije zamenjivao je crni i zeleni čaj. Ima prijatnu aromu, ljutkast ukus, a u narodu je poznat no tome što je dobar protiv kašlja i loše probave.

Saparina (Smilax ornata, S. officinalis): Saparina je koren drvenaste puzavice i dobila je naziv od dve španske reči "zarza" (drač) i " parilla" (puzavica). Bere se kao divlja biljka u tropskim šumama Meksika, Jamajke i Srednje Amerike; španski trgovci su doneli korenje saparine u Evropu u šesnaestom veku. Nekada je bila poznata kao lek protiv sifilisa i oboljenja kože, a u SAD je u devetnaestom veku bila osnovni sastojak mnogih lekova i sredstava za osveženje. Ima blag ukus, nalik na pivo, a često se stavlja u mešavine čajeva da bi se poboljšao ili uravnotežio ukus.

Skizandra (Schizandra sinensis): Voćni kiseo ukus. Stavlja se u mešavine čajeva kao kontrast slatkim travama. Koriste se sušene crvene bobice. Skizandra je u Kini poznata kao nju nju zei, ili „pet ukusa"— razni delovi ploda imaju sladak, kiseo, opor, gorak i slan ukus. Preporučuje se kao adaptogen i energetski osveži-vač, a naročito je koristan za bolesti bubrega i kože.