Ako vas neko pita koliko možete bez TV-a, odgovor bi bio danima, možda i nedeljama. Na pitanje koliko možete bez računara i interneta, odgovor bi bio nekoliko sati, retko kada dana. Al koliko možete bez mobilnog telefona, odgovor je dat u minutima, najviše satima.

U tom cilju, evo nekoliko važnih saveta da što duže održite u životu svog mobilnog ljubimca.

1. Čuvajte telefon od temperaturnih varijacija. Tokom paklenih letnjih dana nikad ga ne zaboravljate ispod šoferšajbne automobila, a to važi i zimi na ekstremno niskim temperaturama. 

2. Nabavite futrolu, jer od svih nečistoća futrole i maske mogu telefon zaštiti i od mehaničkih trljanja, grebanja, ali i padova.

3. Povremeno čistite svoj telefon, pogotovu se trudite da konektori za napajanje budu zaštićeni od masnoća. Najveći broj kvarova je povezan sa lošim napajanjem.

4. Čuvajte svoj telefon od tekućina, pogotovu od slane vode. Odvikavajte se od razgovora u toaletu, ako ništa drugo nije kulturno, a ogroman je broj slučajeva da muškarcima "padne" telefon u WC šolju.

5. Izbegavajte nekontrolisano prepuštanje telefona deci i kućnim ljubimcima. Ako baš volite da ih impresionirate, nemojte da ih gubite iz vida, jer za jedan trenutak možete imati kobnu situaciju i paramparčad.

6. Pazite kako nosite mobilni. Gradski prevoz, mesta sa gužvama su opasna po njih, pa nikako u zadnji džep.

7. Ako želite da istrajete na svom identitetu ne menjajte olako brojeve. Idite na post pejd i ovekovečite svoj broj, a tako i šansu za pronalaženje lopova ako vas neko zezne iz tačke 6.

8. Naravno, u zdravom telu zdrav duh, pa pored toga, redovno skladištite i bekapujte svoje podatke. Brišite nepotrebne video klipove, igrice, muziku i fotografije i naravno ne dozvolite da imate više od 10 000 sms-ova u baferu telefona.

Da li smo nešto propustili?

Tekst napisao, online tim Swichtel-a http://www.switchtel.net, servisa za sve brendove mobilnih telefona, Iphona i tablet uređaja na Novom Beogradu u Vračaru.